PRIVACY POLICY

The Personal Data Protection Act 2010 was enacted by the government to regulate the processing of personal data. Therefore, SOGO is committed to ensure that your Personal Data is protected in accordance with the relevant laws. This Privacy Policy sets out SOGO’s policy and practices in collecting, using, processing and disclosing your Personal Data. It also sets out your rights in respect of your Personal Data that is being collected, used, processed and disclosed by us.

Definitions

“The Company” means SOGO owned and operated by SOGO (K.L.) Department Store Sdn Bhd;

“We”, “us” or “our” means the Company

“Personal Data” means any information in respect of commercial transactions that relates directly or indirectly to the data subject, who is identified or identifiable from that information or from that and other information in our possession, including any sensitive personal data and expression of opinion about the data subject, which we collect;

“Sensitive Personal Data” means any personal data consisting of information as to the data subject’s physical or mental health or condition, political opinions, religious beliefs or other beliefs of a similar nature, and the commission or alleged commission of any offence;

“Data Subject” means an individual who is the subject of the Personal Data;

“Data Processor” in relation to Personal Data, means any person, other than our employee, who processes the Personal Data solely on behalf of us and does not process the Personal Data for any of their own purposes.

1. Personal Data
1.1 Personal Data that we collect includes but is not limited to the following:

Customers
  • personal details such as name, IC number, age, birth date, race, address, gender, occupation, telephone number, mobile telephone number, email address, credit card number(s) etc;
  • your image by way of video surveillance installed in certain parts of our premises as part of our security infrastructure;
  • your image captured by camera or video when you attend promotional or other events held at our premises or otherwise organized by us, or captured as part of a promotional contest or other marketing activities; and / or
  • information automatically collected when you visit our website such as IP address, web browser, software, transaction information and other information.
Business Partners (vendor, supplier, tenant or service providers)
  • your personal details or that of your employees such as name, IC number, address, gender, telephone number, mobile telephone number and email address, and other details as is necessary for the conduct of the business transaction between you and us;
  • when you visit our premises, your image by way of video surveillance in certain parts of our premises as part of our security infrastructure;
  • your image captured by camera or video when you attend promotional or other events held at our premises or otherwise organized by us; and/or
  • information automatically collected when you visit our website or use the platforms that we provide to our business partners for purpose of conducting the relevant business transaction between you and us, such as IP address and other information.
1.2 Please take note that certain Personal Data requested by us are mandatory which you must provide and agree to the processing of such mandatory information by us, failing which as may be informed to you at the relevant time of request or upon refusal to disclose by you, we may not be able to: Customers
  • conduct or complete the relevant sale and purchase transaction with you;
  • process or perform your request;
  • approve or continue your S Card membership;
  • process your application for contests or redemption of complimentary gifts;
  • provide you with the information, updates, products or services that you have requested; and/or
  • allow you entry into our premises or events, for security purposes.
Business Partners (vendor, supplier, tenant or service providers)
  • conduct or complete the relevant business transaction with you;
  • allow you entry into our premises or events, for security purposes; and/or
  • allow you use of our platforms provided to our business partners.
2. How is your Personal Data being collected Customers
  • when you apply to be a member of S Card or register your interest with us to obtain information and updates on any products and services, whether in physical hardcopy or electronically;
  • when you enter contests or respond to our surveys, promotions or questionnaires, whether in physical hardcopy or electronic copy;
  • pursuant to any inquiry, complaint, request or communication made with or to us, whether in physical hardcopy or electronically;
  • when you visit our premises or attend events organized by us (in relation to CCTV images, other camera/ video images and other personal details collected for security purpose);
  • when you submit your information on our e-commerce platform for the purpose of making purchases online; and / or
  • through the use of cookies on our website and other internet platforms.
Business Partners (vendor, supplier, tenant or service providers)
  • when you send us completed application forms, workers’ list, and any other forms, documents or details pursuant to any business transaction or proposed business transaction with us, whether in physical hardcopy or electronic copy;
  • when you visit our premises or attend events organized by us (in relation to CCTV images, other camera/ video images and other personal details collected for security purpose); and/or
  • through the use of cookies on our website, and also through the use of other platforms provided to our business partners.
3. Purpose of collecting, processing and using your Personal Data Customers
  • to communicate with you, including in relation to our products, contests and events;
  • to process your applications, inquiries and requests;
  • to provide information, updates on our, or other, products and services;
  • for database(s) record keeping, maintenance and updating;
  • for administrative purposes including audits, fraud monitoring and prevention of crime;
  • to conduct research and statistical analysis;
  • to otherwise market and promote our products and services offered by us from time to time, and our Company;
  • to ensure the security and safety of the premises (in relation to CCTV images and other details collected for security purposes);
  • for credit card application with financial institutions, only as allowed by you (in cases of joint campaigns and promotions);
  • to comply with any applicable laws, proceedings or inquiries from regulatory authorities and enforcement agencies; and / or
  • for all other purposes incidental and associated with any of the above and/or required or permitted under the Personal Data Protection Act 2010.
Business Partners (vendor, supplier, tenant or service providers)
  • to fully and properly conduct the relevant business transaction with you;
  • to process any payment related to the relevant business transaction with you;
  • for insurance purposes;
  • for database(s) record keeping, maintenance and updating;
  • for administrative purposes including audits, fraud monitoring and prevention of crime;
  • to ensure the security and safety of the premises (in relation to CCTV images and other details collected for security purposes);
  • to promote our products and services offered by us from time to time, and our Company (in relation to images and other Personal Data captured during attendance at events organized by us);
  • to comply with any applicable laws, proceedings or inquiries from regulatory authorities and enforcement agencies; and / or
  • for all other purposes incidental and associated with any of the above and/or required or permitted under the Personal Data Protection Act 2010.
4. Sensitive Personal Data
4.1 If you do not want your Sensitive Personal Data to be collected by us, please do not submit it.
4.2 If you do choose to submit your Sensitive Personal Data to us as requested, such data shall then be deemed to be and will be treated by us as Personal Data which will be subject to the terms and scope of this Privacy Policy including for the collection, processing, use and disclosure of your Personal Data.

5. Disclosure
To facilitate the purposes stated above, we may disclose your Personal Data to the following classes of third parties:
  • our subsidiary companies;
  • selected financial institutions (in relation to credit card applications, only as allowed by you (in cases of joint campaigns and promotions));
  • our advisors, auditors, consultants, contractors, products and service providers, only on a need to know basis;
  • regulatory authorities, enforcement agencies and any relevant parties in connection with any legal proceedings;
  • any actual or potential assignee, transferee or acquirer of the Company or pursuant to any corporate restructuring exercise.
6. Security of your Personal Data We will use all reasonable and practical endeavours to protect and secure all Personal Data provided by you in order to prevent loss, unlawful disclosure and misuse of your Personal Data. We will use all reasonable endeavours to ensure that the processing of your Personal Data is carried out in the following manner:
  • your Personal Data is only processed by our authorized personnel;
  • we maintain physical security such as locks and security systems over Personal Data that are being kept in paper and electronic data stores, and on our premises;
  • we maintain computer and network security such as the use of anti-virus programs, passwords etc;
  • we maintain and monitor our online security systems to ensure your Personal Data is protected; and /or
  • we will reasonably endeavor to impose and ensure the same level of obligations on our service providers or other data processors, that may process your Personal Data.
7. Links to other sites
Our website may contain links to other websites. Please be aware that we are not responsible for the privacy practice or content of those sites. We encourage you to read the privacy policy of each site that collects information from you. Our Privacy Policy applies solely to information collected by us. If for any reason you choose to access other websites linked to our website, you do so at your own risk. We shall not be held responsible for how these outside parties collect, use, protect or disclose the information you provide them.

8. Use of Cookies
8.1 When you visit our website or use our services through our web portal, our web portal may create a “cookie”. A “cookie” is a piece of information stored on our hard drive containing information of your computer. The “cookie” enables our system to recognise your browser and remember your name and billing information and other information so that you won’t have to retype it on your next visit.

8.2 A session ID cookie expires when you close your web browser. A persistent cookie remains on your hard drive for an extended period of time. You can remove the persistent cookie by following directions provided in your respective web browser.

9. How long is your Personal Data being kept by us
Your Personal Data will be kept by us for the duration that is necessary to carry out the purpose of which your Personal Data was collected and also for other purposes set out in this Privacy Policy. We are also bound by legal, tax, regulatory and industry requirements or guidelines for keeping records and retention of your Personal Data.

10. Third party Personal Data
Where you provide Personal Data of third parties to us, you warrant and represent that you have obtained the required consent of the relevant third parties for the processing of their Personal Data in accordance with the terms of this Privacy Policy, and that all requirements of the Personal Data Protection Act 2010 have been fulfilled in your collection and provision of the relevant third party Personal Data.

11. Access and rectify your Personal Data
11.1 You are responsible for providing accurate and complete information about yourself. As such, as and when such information becomes incorrect or outdated, you should rectify or update such information by contacting us or by submitting fresh information to us.
11.2 If you wish to access or rectify your Personal Data, you must inform us by way of writing at the address set out in Section 13 below. You may write to us to:
  • request for a copy of the Personal Data we hold about you; and / or
  • request to rectify or update your Personal Data.
Please provide us with proof of your identity, address and sufficient information for identification purposes when you submit your request to us. 11.3 Upon receiving your written request, we may:
  • in certain circumstances refuse your request to access or rectify your Personal Data. In the event of any refusal, we will notify you the reasons for such refusal; and / or
  • charge an administration fee for processing your request for access or rectification.
12. Limit the process of your Personal Data
12.1 If you do not wish to receive offers, promotions and marketing materials on our products and services, please follow the instructions in Section 14 below. If you would like us to cease processing your Personal Data for any other specified purpose or in a specified manner, please notify us in writing to the address set out in Section 13 below. In the absence of such written notification from you, you are deemed to have consented to the processing, usage and dissemination of your Personal Data in the manner, to the extent and within the scope of this Privacy Policy.
12.2 In the event you do not consent to the processing of your Personal Data as above, we may not be able to perform your request or certain transactions, as stated in Section 1.2 above.

13. Our Contact Details
Kindly contact our PDPA Officer at the following contact details: Kompleks SOGO 190, Jalan Tuanku Abdul Rahman, 50100 Kuala Lumpur Email: [email protected] Phone: 1300-88-7646 Fax: +603-2694 0602

14. Opt Out Options
14.1 Email If you do not wish to receive any promotional or marketing emails from us, please click the “unsubscribe” link attached in the email we send to you; or you can write to our PDPA Officer at the contact details set out at Section 13 above.
14.2 Mobile Marketing If you do not wish to receive any promotional or marketing text message on your mobile phone, please reply “STOP” to any of the text messages that we sent to you; or you can write to our PDPA Officer at the contact details set out at Section 13 above.
14.3 Direct Mail / Telemarketing If you do not wish to receive any mails or calls from us with regards to our promotions or our marketing informations please write to our PDPA Officer at the contact details set out at Section 13 above.

15. Our Privacy Policy
15.1 We may from time to time, modify or supplement this Privacy Policy. Those changes will become effective upon notices as follows:
  • We will post a notice on the changes to this Privacy Policy on our website located at www.sogo.com.my for a period of 6 months after the changes are made; the revised version of this Privacy Policy will be made available on the website
15.2 Following the said notification, the continued use of our website and our services, and provision of Personal Data by you and/or absence of notification by you in accordance with the Privacy Policy, will mean you accept any and all the changes that have been made.

16. Conflict
16.1 In the event of any inconsistency between this Privacy Policy, and any consent to collection, use and disclosure of your Personal Data given by you prior to this, this Privacy Policy shall prevail.
16.2 In the event of discrepancies or inconsistencies between the English language version and Bahasa Malaysia version of this Privacy Policy, the English language version shall prevail.
&nbps;
DASAR PRIVASI

Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 telah digubal oleh kerajaan untuk mengawal aktiviti memproses data peribadi. Oleh itu, SOGO akan memastikan bahawa data peribadi anda dilindungi mengikut undang-undang yang berkaitan. Dasar Privasi ini menyatakan polisi kami mengenai pengumpulan, penggunaan dan pendedahan Data Peribadi anda. Ia juga menyatakan hak-hak anda berkenaan dengan Data Peribadi anda yang dikumpul, digunakan, diproses dan didedahkan oleh kami. Definisi "Syarikat" bermaksud SOGO yang dimiliki dan dikendalikan oleh SOGO (KL) Department Store Sdn. Bhd.; "Kami" atau "kita" bermaksud Syarikat tersebut; "Data Peribadi" bermaksud mana-mana maklumat dalam milikan atau kawalan kami yang berkaitan secara langsung atau tidak langsung kepada anda (atau mana-mana individu lain) di mana anda (atau individu lain) dikenalpasti atau boleh dikenalpasti daripada maklumat itu atau maklumat lain dalam milikan kami. "Data Sensitif Peribadi" bermaksud apa-apa data peribadi yang mengandungi maklumat tentang kesihatan fizikal atau mental Data Subjek itu atau keadaan, pandangan politik, kepercayaan agama atau kepercayaan lain yang serupa, dan apa-apa kesalahan yang dilakukan atau didakwa dilakukan; "Data Subjek" bermaksud seorang individu yang menjadi subjek Data Peribadi; "Pemproses Data" berhubung dengan Data Peribadi, bermaksud mana-mana orang, selain daripada pekerja kami, yang memproses Data Peribadi semata-mata bagi pihak kami dan tidak memproses Data Peribadi bagi apa-apa tujuan mereka sendiri. 1. Data Peribadi 1.1 Data Peribadi yang kami mengumpulkan termasuk tetapi tidak terhad kepada yang tersebut:

Pelanggan
  • maklumat peribadi seperti nama, nombor kad pengenalan, umur, tarikh lahir, kaum, alamat, jantina, pekerjaan, nombor telefon, nombor telefon bimbit, alamat e-mel, nombor kad kredit dan lain-lain;
  • imej anda melalui video pengawasan yang dipasang di bahagian-bahagian tertentu di dalam premis kami sebagai sebahagian daripada infrastruktur keselamatan kami;
  • imej anda yang diambil oleh kamera atau video apabila anda menghadiri acara promosi atau acara lain yang diadakan di premis kami atau selain daripada itu dianjurkan oleh kami, atau yang diambil sebagai sebahagian pertandingan promosi atau aktiviti pemasaran lain; dan/atau
  • maklumat yang dikumpul secara automatik apabila anda melawat laman web kami seperti alamat IP, pelayar web, software, maklumat transaksi dan maklumat lain.
Rakan Kongsi Perniagaan (vendor, pembekal, penyewa atau pembekal perkhidmatan)
  • maklumat peribadi anda atau pekerja anda seperti nama, nombor kad pengenalan, alamat, jantina, nombor telefon, nombor telefon bimbit, alamat e-mel dan maklumat lain yang diperlukan untuk menjalankan transaksi perniagaan antara anda dengan kami;
  • semasa anda melawat ke premis kami, imej anda melalui video pengawasan yang dipasang di bahagian-bahagian tertentu di dalam premis kami sebagai sebahagian daripada infrastruktur keselamatan kami;
  • imej anda yang diambil oleh kamera atau video apabila anda menghadiri acara promosi atau acara lain yang diadakan di premis kami atau selain daripada itu, yang dianjurkan oleh kami; dan/ atau
  • maklumat yang dikumpulkan secara automatik semasa anda layari laman web kami atau menggunakan platform yang kami menyediakan kepada rakan kongsi perniagaan kami untuk tujuan melakukan transaksi perniagaan dengan kami, seperti alamat IP atau maklumat lain.
1.2 Sila ambil perhatian bahawa Data Peribadi tertentu yang diminta oleh kami adalah mandatori yang mana anda hendaklah menyediakan dan bersetuju dengan pemprosesan maklumat mandatori itu dan jika gagal membuat demikian, sebagaimana yang akan dimaklumkan kepada anda pada masa permintaan untuk Data Peribadi itu dibuat, atau pada masa anda tidak bersetuju untuk memberikan Data Peribadi yang diminta, kami mungkin tidak dapat: Pelanggan
  • melaksanakan atau melengkapkan transaksi jual beli dengan anda;
  • memproses atau melaksanakan permintaan anda;
  • meluluskan atau meneruskan keahlian S-Kad anda;
  • memproses permohonan anda untuk pertandingan atau penebusan hadiah percuma;
  • menyediakan anda dengan maklumat, kemas kini, produk atau perkhidmatan yang anda telah memintakan; dan/atau
  • membenarkan anda memasuki premis atau acara kami, untuk tujuan keselamatan.
Rakan Kongsi Perniagaan (vendor, pembekal, penyewa atau pembekal perkhidmatan)
  • melaksanakan atau melengkapkan transaksi perniagaan yang relevan dengan anda;
  • membenarkan anda memasuki premis atau acara kami, untuk tujuan keselamatan; dan / atau
  • membenarkan anda menggunakan platform yang kami menyediakan kepada rakan kongsi perniagaan kami.
2. Bagaimana Data Peribadi anda dikumpulkan Pelanggan
  • apabila anda memohon untuk menjadi ahli S-Card atau mendaftar minat anda dengan kami untuk mendapatkan maklumat dan kemas kini mengenai mana-mana produk dan perkhidmatan, sama ada dalam salinan fizikal atau elektronik;
  • apabila anda memasuki pertandingan atau memberi respons kepada kajian (survey) kami, promosi atau soal selidik, sama ada dalam salinan fizikal atau elektronik;
  • menurut apa-apa pertanyaan, aduan, permintaan atau komunikasi yang dibuat dengan atau kepada kami, sama ada dalam salinan fizikal atau elektronik;
  • semasa anda melawati atau menghadiri di premis kami atau menghadiri acara yang dianjurkan oleh kami (untuk imej CCTV, dan imej kamera/ video yang lain dan untuk maklumat peribadi yang dikumpulkan untuk tujuan sekuriti/ keselamatan)
  • semasa anda memberikan maklumat anda melalui platform/ laman web e-commerce kami untuk tujuan membuat belian web (online purchase); dan / atau
  • melalui penggunaan kuki (cookies) di laman web kami dan platform internet yang lain.
Rakan Kongsi Perniagaan (vendor, pembekal, penyewa atau pembekal perkhidmatan)
  • apabila anda menyerahkan kepada kami borang applikasi, senarai pekerja dan mana-mana borang lain, dokumen atau maklumat yang dilengkapkan, untuk tujuan mana-mana transaksi perniagaan dengan kami atau transaksi yang dicadangkan, samaada dalam salinan fizikal atau elektronik;
  • semasa anda melawati atau menghadiri di premis kami atau menghadiri acara yang dianjurkan oleh kami (untuk imej CCTV, dan imej kamera/ video yang lain dan untuk maklumat peribadi yang dikumpulkan untuk tujuan sekuriti/ keselamatan); dan/ atau
  • melalui penggunaan kuki (cookies) di laman web kami dan juga melalui penggunaan platform lain yang disediakan oleh kami untuk rakan kongsi perniagaan kami.
3. Tujuan pengumpulan, pemprosesan dan penggunaan Data Peribadi anda Pelanggan
  • untuk berkomunikasi dengan anda, termasuk berhubung dengan produk, pertandingan dan acara kami;
  • untuk memproses permohonan, pertanyaan dan permintaan anda;
  • untuk menyediakan maklumat dan maklumat terkini mengenai produk dan perkhidmatan kami, atau yang lain;
  • untuk penyimpanan rekod data, penyelenggaraan dan pengemaskinian;
  • untuk tujuan pentadbiran termasuk audit, pemantauan penipuan dan pencegahan jenayah;
  • untuk menjalankan penyelidikan dan analisis statistik;
  • untuk memasarkan dan mempromosikan produk dan perkhidmatan yang ditawarkan oleh kami dari semasa ke semasa, dan juga Syarikat kami;
  • untuk memastikan keselamatan premis (berhubung dengan imej CCTV dan maklumat peribadi lain yang dikumpulkan untuk tujuan sekuriti/ keselamatan);
  • untuk permohonan kad kredit dengan institusi kewangan, hanya seperti yang dibenarkan oleh anda (untuk kempen atau promosi gabungan)
  • untuk mematuhi mana-mana undang-undang, prosiding atau pertanyaan daripada pihak berkuasa dan agensi-agensi penguatkuasaan; dan / atau
  • untuk segala tujuan lain yang bersampingan dan berkaitan dengan mana-mana perkara di atas dan / atau dibenarkan di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi 2010.
Rakan Kongsi Perniagaan (vendor, pembekal, penyewa atau pembekal perkhidmatan)
  • untuk menjalankan secara lengkap dan betul, transaksi perniagaan yang relevan dengan anda;
  • untuk memproses pembayaraan berkaitan dengan transaksi perniagaan yang relevan dengan anda;
  • untuk tujuan insurans;
  • untuk penyimpanan rekod data, penyelenggaraan dan pengemaskinian;
  • untuk tujuan pentadbiran termasuk audit, pemantauan penipuan dan pencegahan jenayah;
  • untuk memastikan keselamatan premis (berhubung dengan imej CCTV dan maklumat peribadi lain yang dikumpulkan untuk tujuan sekuriti/ keselamatan);
  • untuk memasarkan dan mempromosikan produk dan perkhidmatan yang ditawarkan oleh kami dari semasa ke semasa, dan juga Syarikat kami;
  • untuk mematuhi mana-mana undang-undang, prosiding atau pertanyaan daripada pihak berkuasa dan agensi-agensi penguatkuasaan; dan / atau
  • untuk segala tujuan lain yang bersampingan dan berkaitan dengan mana-mana perkara di atas dan / atau dibenarkan di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi 2010.
4. Data Sensitif Peribadi
4.1 Jika anda tidak mahu Data Peribadi Sensitif anda dikumpul oleh kami, sila jangan serahkan data tersebut.
4.2 Jika anda memilih untuk menyerahkan Data Peribadi Sensitif anda kepada kami seperti yang diminta, data itu kemudiannya akan disifatkan dan akan dianggap oleh kami sebagai Data Peribadi yang akan tertakluk kepada terma-terma dan skop Dasar Privasi ini termasuk pengumpulan, pemprosesan, penggunaan dan pendedahan Data Peribadi anda.

5. Pendedahan
5.1 Untuk membolehkan tujuan yang dinyatakan di atas, kami mungkin mendedahkan Data Peribadi anda kepada kelas-kelas pihak ketiga yang tersebut:
  • anak-anak syarikat kami;
  • institusi-institusi kewangan terpilih (berhubung dengan permohonan kad kredit, hanya seperti yang dibenarkan oleh anda (untuk kempen atau promosi gabungan));
  • penasihat, juruaudit, perunding, kontraktor, produk dan pembekal perkhidmatan kami, hanya atas dasar ‘mesti tahu’ (need to know basis);
  • pihak berkuasa, agensi-agensi penguatkuasaan dan mana-mana pihak berkenaan yang berhubung dengan apa-apa prosiding undang-undang;
  • mana-mana pemegang serah hak yang sebenar atau yang berpotensi, penerima pindahan atau pemeroleh Syarikat atau menurut mana-mana penyusunan semula korporat.
6. Sekuriti Data Peribadi anda
Kami akan menggunakan segala usaha yang munasabah dan praktikal untuk melindungi dan menjamin semua Data Peribadi yang diberikan oleh anda untuk mengelakkan kehilangan, pendedahan menyalahi undang-undang dan penyalahgunaan Data Peribadi anda. Kami akan menggunakan segala usaha yang munasabah untuk memastikan bahawa pemprosesan Data Peribadi anda dijalankan dengan cara yang berikut:
  • Data Peribadi anda hanya diproses oleh kakitangan yang diberi kuasa oleh kami;
  • kami menjaga keselamatan fizikal seperti kunci dan sistem sekuriti atas Data Peribadi yang disimpan dalam format kertas dan data elektronik simpanan, dan dalam premis kami;
  • kami mengekalkan sekuriti komputer dan rangkaian seperti penggunaan program anti-virus, kata laluan dan lain-lain;
  • kami mengekalkan dan memantau sistem keselamatan online kami untuk memastikan Data Peribadi anda dilindungi; dan / atau;
  • kami akan menggunaka segala usaha yang munasabah untuk mengenakan dan memastikan kewajipan pada tahap yang sama ke atas pembekal perkhidmatan kami atau Pemproses Data yang lain, yang mungkin akan memproses Data Peribadi anda.
7. Pautan (link) ke laman web lain
Laman web kami mungkin mengandungi pautan ke laman web lain. Sila ambil perhatian bahawa kami tidak bertanggungjawab untuk amalan privasi atau kandungan laman web lain yang tersebut. Kami menggalakkan anda untuk membaca dasar privasi bagi setiap laman web yang mengumpul maklumat peribadi daripada anda. Dasar Privasi kami hanya tertakluk kepada maklumat yang dikumpul oleh kami. Jika atas apa-apa sebab anda memilih untuk mengakses laman-laman web lain yang mempunyai pautan (link) dari laman web kami, anda berbuat demikian atas risiko anda sendiri. Kami tidak bertanggungjawab terhadap praktis pihak luar mengumpul, menggunakan, melindungi atau mendedahkan maklumat yang anda berikan kepada mereka.

8. Penggunaan Kuki (cookies)
8.1 Apabila anda melawat laman web kami atau menggunakan perkhidmatan kami melalui portal web kami, portal web kami boleh mewujudkan "kuki". "Kuki" adalah sebahagian daripada maklumat yang disimpan pada cakera keras kami yang mengandungi maklumat mengenai komputer anda. "Kuki" tersebut membolehkan sistem kami untuk mengenali pelayar (browser) anda dan mengingati nama dan maklumat bil anda, dan juga maklumat yang lain supaya anda tidak perlu menaipkannya semula pada lawatan yang berikutnya.
8.2 Sesi Kuki ID tamat apabila anda menutup pelayar (browser) web anda. Ada juga kuki berterusan yang kekal pada cakera keras anda untuk tempoh masa yang panjang. Anda boleh mengeluarkan kuki yang berterusan dengan mengikuti arahan yang diberikan dalam pelayar web masing-masing.

9. Tempoh Data Peribadi anda disimpan oleh kami
Data Peribadi anda akan disimpan oleh kami untuk tempoh yang diperlu untuk menjalankan tujuan untuk mana Data Peribadi anda dikumpulkan, dan juga untuk tujuan lain yang dinyatakan dalam Dasar Privasi ini. Kami juga terikat oleh undang-undang cukai, kawal selia dan kewajipan atau garis panduan industri untuk menyimpan rekod dan mengekalkan Data Peribadi anda untuk sewaktu masa.

10. Data Peribadi pihak ketiga
Di mana anda menyerahkan Data Peribad pihak ketiga kepada kami, anda menjaminkan dan memberi representasi bahawa anda telah memperolehi persetujuan pihak ketiga yang diperlukan untuk pemprosesan Data Peribadi mereka mengikuti terma-terma Dasar Privasi ini, dan bahawa semua keperluan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 telahpun dipenuhi dalam pengumpulan dan penyerahan Data Peribadi pihak ketiga tersebut.

11. Akses dan pembetulan Data Peribadi anda
11.1 Anda bertanggungjawab untuk memberikan maklumat yang tepat dan lengkap mengenai diri anda. Oleh itu, apabila maklumat tersebut menjadi tidak tepat atau sudah tidak sesuai pada masa itu, anda perlu membetulkan atau mengemas kini maklumat tersebut dengan menghubungi kami atau dengan mengemukakan maklumat baru kepada kami.
11.2 Jika anda ingin untuk mengakses atau membetulkan Data Peribadi anda, anda mesti memaklumkan kepada kami dengan cara bertulis di alamat yang dinyatakan dalam Seksyen 13 di bawah. Anda boleh menulis kepada kami untuk:
  • meminta salinan Data Peribadi yang kami simpan tentang anda; dan / atau
  • meminta untuk membetulkan atau mengemas kini Data Peribadi anda.
Sila berikan kami bukti identiti dan alamat anda, dan maklumat yang mencukupi untuk tujuan pengenalan apabila anda menghantar permintaan kepada kami. 11.3 Apabila menerima permintaan bertulis anda, kami boleh:
  • dalam keadaan tertentu, menolak permintaan anda untuk mengakses atau membetulkan Data Peribadi anda. Sekiranya berlaku apa-apa penolakan permintaan, kami akan memberitahu anda sebab-sebab bagi penolakan itu; dan / atau
  • mengenakan bayaran yang harus dibuat oleh anda untuk memproses permintaan anda untuk akses atau pembetulan.
12. Mengehadkan pemprosesan Data Peribadi anda
12.1 Jika anda tidak ingin menerima penawaran, promosi dan bahan-bahan pemasaran berkaitan dengan produk dan perkhidmatan kami, sila mengikuti arahan yang dinyatakan di Seksyen 14 di bawah. Jika anda ingin kami berhenti memproseskan Data Peribadi anda untuk tujuan tertentu atau dalam cara tertentu yang lain, sila memaklumkan kami secara bertulis kepada alamat yang dinyatakan di dalam Seksyen 13 di bawah. Jika tiada notis bertulis daripada anda, anda dianggapi telah bersetuju dengan pemprosesan, penggunaan dan pendedahan Data Peribadi anda mengikut cara, setakat dan dalam skop Dasar Privasi ini.
12.2 Sekiranya anda tidak bersetuju dengan pemprosesan Data Peribadi anda seperti di atas, kami mungkin tidak dapat melaksanakan permintaan anda atau transaksi tertentu, seperti yang dinyatakan dalam Seksyen 1.2 di atas.

13. Butir-butir hubungan kami
Sila mengubungi Pegawai PDPA kami pada butiran kenalan di bawah: Kompleks SOGO 190, Jalan Tuanku Abdul Rahman, 50100 Kuala Lumpur. Emel: [email protected] Nombor Telefon: 1300-88-7646 Nombor Fax: +603-2694 0602

14. Pilihan elakan pemasaran (opt-out)
14.1 Emel Jika anda tidak mahu menerima sebarang e-mel promosi atau pemasaran daripada kami, sila klik pautan "unsubscribe" yang disertakan dalam e-mel yang kami hantar kepada anda; atau anda boleh menulis kepada Pegawai PDPA kami di butiran hubungan yang tertera di Seksyen 13 di atas.
14.2 Pemasaran mobile Jika anda tidak mahu menerima sebarang promosi atau pemasaran mobile daripada kami, sila balas "STOP" kepada mana-mana mesej teks yang kami hantar kepada anda; atau anda boleh menulis kepada Pegawai PDPA kami di butiran hubungan yang dinyatakan dalam Seksyen 13 di atas.
​14.3 Emel Langsung / Tele-permasaran Jika anda tidak mahu menerima apa-apa mel atau panggilan dari kami mengenai promosi kami atau maklumat pemasaran kami sila tulis kepada Pegawai PDPA kami di butiran hubungan yang dinyatakan dalam Seksyen 13 di atas.

15. Dasar Privasi kami 15.1. Kami boleh dari semasa ke semasa, mengubah atau menambah kepada Dasar Privasi ini. Perubahan tersebut akan berkuatkuasa apabila notis diberikan seperti berikut:
  • Kami akan menyiarkan notis mengenai perubahan kepada Dasar Privasi ini pada laman web kami di www.sogo.com.my selama tempoh 6 bulan daripada masa perubahan tersebut dibuat; versi terbaru Dasar Privasi ini akan disediakan pada laman web kami.
15.2. Berikutan pemberitahuan tersebut, jika anda terus menggunakan laman web dan perkhidmatan kami, dan membekalkan Data Peribadi anda dan/atau tidak memaklumkan kami selainnya menurut Dasar Privasi, ia bermakna anda menerima apa-apa dan semua perubahan yang telah dibuat.

16. Konflik
16.1. Sekiranya berlaku apa-apa percanggahan di antara Dasar Privasi ini, dan apa-apa persetujuan untuk pengumpulan, penggunaan dan pendedahan Data Peribadi yang dikemukakan kepada anda sebelum ini, Dasar Privasi ini akan digunakan.
16.2. Sekiranya berlaku percanggahan atau ketidakselarasan antara versi Bahasa Inggeris dan versi Bahasa Malaysia Dasar Privasi ini, versi Bahasa Inggeris akan digunakan.